A tudomány jelen állása szerint 13 vitamin létezik, azaz 13db-ot ismernek el, mint vitamin.
Ebben a cikkben:
„A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.” Írja a Wikipédia és ezzel szerintem mindent el is mondtunk. A vitaminok nélkül nem lennénk képesek életben maradni és egészségünket megőrizni. Szervezetünk nem tudná véghezvinni azokat a tápanyagcsere folyamatokat, melyek az egészséges sejtek képződéséhez és működtetéséhez szükségesek.
Hiánya: A-vitamin hiány esetén a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül, és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik, és emiatt a bőrfertőzésekkel szemben is fogékonyabbak lehetünk
Természetes formában megtalálható: A Retinolt leginkább állati eredetű élelmiszerekből, úgy mint tojássárgájából, májból, tejtermékekből és olajos halakból nyerhető. De zöld, narancssárga, piros színű zöldségekben, gyümölcsökben is megtalálható.
Hiánya: C-vitamin hiány esetén a bőrünk száraz és töredezett lesz. Csökken a külső behatásokkal szembeni védelme. Sérülések esetén vérzékenyebb lesz, a sebek nehezebben gyógyulnak.
Természetes formában megtalálható: Legtöbb gyümölcsben, citrusfélékben, zöld leveles zöldségekben, paprika, paradicsom, brokkoli, kelbimbó, karfiol
Hiánya: Az E-vitamin hiánya egyértelműen hozzájárul a bőr immunvédekező képességének csökkenéséhez, ezáltal a baktérium, vírus és gombás fertőzések kockázatának növekedéséhez. Hiánya esetén károsodhatnak a vörösvérsejtek és az idegsejtek, valamint előfordulhat izomsorvadás is.
Természetes formában megtalálható: Olajos halakban, növényi olajokban (olívaolaj, búzacsíraolaj, kukoricaolaj stb.), hüvelyesekben, tojássárgájában, zöld leveles zöldségekben, napraforgómag, dió, mandula, mogyoró, búzacsírában.
Hiánya: A B2-vitamin hiánya esetén a bőrön repedések, fekélyek, valamint különféle bőrelváltozások jelenhetnek meg. Gyakori tünetei lehetnek a szájban és nyelven megjelenő gyulladások is.
Természetes formában megtalálható: Teljes kiőrlésű gabonák, máj, sajt, tojássárgája, hal, hüvelyesek, baromfi, spenót, spárga, brokkoli, kelbimbó, gomba, dió, kamilla, ginzeng, csalán, borsmenta.
A fentiekből jól láthatjuk, hogy ezek a vegyületek nem csak bőrünk, hanem teljes szervezetünk egészségéért sejtszinten is felelősek. Hiányuk számos betegséggel kapcsolatba hozható. Szépségünk megőrzése érdekében pótlásuk nem csak kívülről krémeken, hanem egészséges tápanyagok formájában belülről is fontos.